Bemutatkozás

A Független Egyesület 2005 novemberében alakult meg, a drogprobléma iránt érzékeny, a változtatásért tenni akaró, többségében szakmabeliek részvételével.

A Független Egyesület céljai és közhasznú tevékenysége központjában az ifjúkori droghasználatot megelőző és kezelő tevékenységek állnak. A tagok és alapítók humán-diplomás szakemberek, például szociális munkás, pszichológus, pszichiáter végzettségűek.

Legfőbb célunk egy olyan speciális alapellátás és hozzátartozó szolgáltatási struktúra kialakítása a térségben, amely komplex támogatási programot biztosít, illetve menedzsel. Hálózatot épít más szakterületek képviselőivel (családsegítő- és gyermekjóléti szolgálatok, háziorvosok, munkaügyi központ és ellátó szervezetek, a szociális alap- és szakellátás egyéb intézményei, védőnői szolgálat, nevelési tanácsadó, pszichiátriai gondozó, önsegítő és civil szervezetek, szabadidős szolgáltatást nyújtó intézmények, gyámhatóság) annak érdekében, hogy a szenvedélybetegeket és közvetlen környezetüket életviteli változásokra ösztönözze, illetve folyamatos – önkéntességen alapuló – gondozással nyomon kövesse és támogassa.

Az egyesület munkája kiterjed a drogprobléma komplex kezelésén át a szolgáltatások széles körére, a fiatalkori drogfogyasztás megelőzéstől az utógondozásig.

A tevékenységeink egyrészt a szenvedély – problémás kliensek megtalálása, a szolgáltatások igénybevételére való ösztönzés, másrészt a „túléléshez” szükséges szolgáltatások biztosítása, valamint a kliensek további kezelések felé terelése.

Folyamatosan törekszünk szolgáltatásaink és tevékenységeink bővítésére. Az egészségügyi, gyógyító beavatkozások mellett aktívan dolgozunk az elsődleges megelőzésen, figyelmet fordítunk az ártalomcsökkentésre, az utógondozásra, visszaesés megelőzésre. Fontos feladatunk a drogalternatívák bemutatása, megtanítása, a szabadidő hasznos eltöltésének lehetősége (kreatív csoportok). A szociális problémák szakszerű megoldására is kiterjed a munkánk. Fontos, hogy nem csak a droghasználók kapnak segítséget az egyesületben, hanem a drogproblémával kapcsolatba kerülő emberek is (fiatalok és szüleik, pedagógusok, más segítő területen dolgozó szakemberek).

Célkitűzéseink között szerepel továbbá a szociális hátrányt elszenvedők társadalmi re-integrációjához való hozzájutások kialakítása. Olyan emberek és csoportok társadalmi részvételének a megerősítéséről beszélünk, akiket jelentős mértékű marginalizálódás, szociális depriváció fenyeget.

Az Egyesület céljai:

• Elősegíti a drog-visszaélést megelőző és kezelő tevékenységeket, szakmailag segíti az ilyen jellegű szolgáltatások minél magasabb színvonalú tervezését, működését, bővítését.
  • Támogat olyan tevékenységeket, amelyek különböző korosztályokban, iskolai és egyéb csoportokban a drogfogyasztás megelőzését, csökkentését segítik elő.
  • Támogat olyan tevékenységeket, amelyek a drogproblémával küzdő egyén és családja megsegítésére irányul.
  • Elősegíti, hogy minden Békés megyei lakos számára elérhetőek legyenek az olyan alacsonyküszöbű, ártalomcsökkentő és egyéb szolgáltatások, melyek nem az absztinenciát helyezik a középpontba.
  • Segíti az igazságszolgáltatás felől érkezők számára a minél teljesebb körű elterelő szolgáltatást, valamint a kezelés elérhetőségét.
  • Gyógyult drogbetegek reszocializálódását segítő tevékenységek, szolgáltatások létrehozásának és működtetésének támogatása.
  • Társszakmák szakembereinek, valamint önkéntes segítők képzésének elősegítése, szakmai rendezvények, tudományos tanácskozások szervezése.
  • Az ifjúságot érintő információk összegyűjtése, rendszerezése ismertetése.
  • Fiatalok ismeretanyagának bővítése.
  • Ifjúsági rendezvények szervezése.
  • Ifjúsági táborok, közösségteremtő programok szervezése.
  • Szabadidős-programok (sport tevékenységek, kézműves programok, kirándulások, alkotómunkák (film, fotó, rajz, fórumok) megszervezése.
  • Hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése.
  • Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés.
  • Munkaerő-piacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése, valamint egyéb rehabilitációs tevékenység, amely elsősorban a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése érdekében történik. Kiemelt figyelemmel a nőkre, a fogyatékossággal élőkre, romákra, idősebbekre, pályakezdőkre, tartósan munkanélküliekre és hajléktalanokra.

Szervezetünk a 2006. évtől végez megelőző-felvilágosító szolgáltatást, majd 2007. januárjától bekapcsolódott a szenvedélybetegek közösségi ellátásába. Szolgáltatásunk Gyulán, valamint Sarkad és kistérségében volt elérhető ekkor még.

A felmerült szükségletekre reagálva 2008. február 1-én ünnepélyes keretek között megnyitottuk a Szenvedélybetegek Nappali Intézményét, melynek szolgáltatásait az eltelt időszakban egyre többen veszik igénybe.

Az előbbiekben felsorolt tevékenységeken, túl Békés megyében – Gyula városában – mi indítottuk el elsőként (2007. június) az alacsonyküszöbű szolgáltatások közül a Bulisegély szolgáltatást.

2012. januárjától további ellátási területekkel bővült Egyesületünk. Orosháza város és Kistérségében, Szentes Város és Kistérségében valamint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és Kistérségében Szenvedélybetegek Közösségi Ellátásait indítottunk be. Ugyancsak ettől az évtől, Hódmezővásárhely és kistérségében is elérhetővé tettük a már Gyula és kistérségében sikeresen működő Alacsonyküszöbű Ellátásunkat.

2020. novembertől Sarkad és kistérsége ellátását a korábbi közösségi szolgáltatásokon felül, egy új intézményként szenvedélybeteg nappali, és pszichiátriai betegek nappali ellátásával bővítettük.