Jó, ha tudod

A nikotinról

A nikotin egy legális drog. A nikotin a cigarettában, a pipadohányban, illetve a tubákban található kémiai anyag, ezek elszívásakor illetve tubák esetében szippantásával kerül a szervezetbe.

Az első cigaretta elszívása szinte minden esetben kellemetlen hatásokkal, rossz élményekkel és fizikai rosszulléttel jár. Ezek a tünetek folyamatos használat, a hozzászokás és a függőség kialakulása során eltünnek. A nikotin a vérnyomást és a pulzusszámot növeli, állítólagos nyugtató hatását a saját maga által keltett elvonási tünetek megszüntetésével (ismételt rágyújtás) éri el.

A cigaretta legfontosabb összetevői a nikotin mellett a kátrány és a szén-monoxid. A dohányfüstöt kb. 4.000 anyag alkotja, ebből 40 bizonyítottan rákkeltő. Egyetlen cigaretta elszívásakor megközelítőleg 2 liter füst keletkezik. Ennek egyharmad részét a dohányos, a maradékot  a helyiségben tartózkodók lélegzik be. Fontos tudni, hogy az aktív dohányzás mellett, a passzív dohányzás, azaz más dohányfüstjének a belélegzése is veszélyes, egészégkárosító hatású.

A dohányzás rákos megbetegedésekhez vezethet, de hozzájárulhat tüdőbetegségek kialakításához is. Jelentős veszélyt jelent a különböző szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, hozzájárulhat a gyomor és bélrendszer fekélyes betegségeinek a kialakításához. A dohányzásnak szerepe lehet a nemi hormonok szabályozásának zavaraiban is.

A nikotin addiktív, vagyis függést okozó szer. A dohányzűs erős testi és lelki függőséget alakít ki.

A Biofűről (Herbál, Műfű, Szintetikus fű)

A biofű vagy herbál egy marihuánához hasonló, de szintetikus szer, amely mára gyűjtűfogalommá vált. Összetétele sokféle lehet, alapja egy mindig ismeretlen, de folyamatosan változó összetételű, Kínából származó, interneten rendelt fehér por, amit általában valamilyen szerves oldószerrel (pl. WD-40 oldószer) vagy közkedvetlen körömalkk-lemosóval oldanak fel, majd növényi törmelékkel látják el.

Az igényes kézműves műfű leggyakoribb alapanyaga: a zsálya.

Az ártalmatlanságot sugalló "bio" jelző a gyógynövényeknek tűnő megjelenés, a csábító színes csomagolás megtévesztő. A valódi veszély ezekkel a szerekkel kapcsolatban az, hogy sosem lehet tudni, hogy milyen hatóanyagot és milyen dózisban tartalmaz pontosan az adott termék, így a fogyasztóra gyakorolt hatása is megjósolhatatlan, ezért hasonlítják a használatát az "orosz ruletthez".

A biofű hazánkban nagyon népszeű szer, ennek hátterében az alacsony ára és könnyű hozzáférhetősége állhat.

Gyakran a fűhöz hasonlítják, noha korántsem egyeznek. A herbál hatása teljesen eltér a marihuánáétól. A szintetikus kannabinoidok a marihuána ismert hatásain kívül számos kellemetlen hatással bírnak. Használata rendkívül veszélyes, mellékhatásként felléphet ájulás, epilepsziás roham, de akár kómás állapot is. A pszichotikus rohamok mellett veseelégtelenséget is okozhat a rendszeres herbálozás. Rendszeres fogyasztás során függőség alakulhat ki, a szer elhagyásakor változatos testi- és pszichés tünetek (hányás, hasmenés, álmatlanság, extrém fáradtság, koncentrálási képtelenség és a jellegzetes "kattogás" jelentkezhetnek.

Magyarországon jelenleg minden negyedik, szerhasználat miatt egészségügyi ellátásrsa szoruló személy biofű-fogyasztó.

Jogi megítélés

A kábítószer-fogyasztás Magyarországon bűncselekmény. Ez azt jelenti, hogy az illegális drogokkal kapcsolatos minden magatartás büntetendő. A megszerzésen és a tartáson kívül tilos a drogok előállítása, termesztése, kínálása, átadása és az azokkal való kereskedés. A kínálást akár egy egyszerű kérdéssel, az átadást pedig már egy adag ingyenes továbbadásával is meg lehet valósítani. Ha valaki több embernek is ad drogot, akkor az forgalomba hozatalnak számít, ha pedig rendszeresen árusítja, akkor kereskedésért fogják felelősségre vonni.

Fontos tudni, hogy bizonyos eseteket szigorúbban büntetnek. Ha a drog átadása, kínálása, forgalomba hozatala, vagy az azzal való kereskedés valamilyen „védett helyszínen”, vagy annak közvetlen közelében történik, a büntetési tétel jóval magasabb, mintha máshol követik el a bűncselekményt. Védett helyszínnek számítanak az óvodák, általános- és középiskolák, a felsőoktatási intézmények, a kollégiumok, a művelődési házak.

Az is szigorúbban büntetendő, amikor egy nagykorú személy ad drogot egy 18. életévét még be nem töltött fiatalnak.

A törvény különbséget tesz alkalmi fogyasztók és kábítószer-függők között, az utóbbiak általában enyhébb büntetésekre számíthatnak. A büntetőeljárásban igazságügyi orvosszakértői vizsgálat alapján dől el, hogy ki-melyik kategóriába tartozik.

Büntetési tételek

• Csekély mennyiséget megszerez, tart, előállít, termeszt, behoz, kivisz, átvesz: 2 évig terjedő szabadságvesztés.
  • Csekély mennyiséget kínál, átad: 2 évig terjedő szabadságvesztés.
  • Védett intézményben és annak közvetlen környezetében kínál, átad, forgalomba hoz, kereskedik: 5-10 évig terjedő szabadságvesztés (csekély mennyiség esetén: 5 évig terjedő).
  • Jelentős mennyiséget előállít, termeszt, megszerez, tart, országba behoz, innen kivisz vagy országon átvisz: 5-10 évig terjedő szabadságvesztés.
  • Jelentős mennyiséget kínál, átad, forgalomba hoz, kereskedik: 5-15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés.
  • 18. életévét betöltött 18. alattinak átad, kínál, forgalomba hoz, kereskedik: 5-10 évig terjedő szabadságvesztés (csekély mennyiség esetén 5 évig terjedő szabadságvesztés).

Előadások

Ifjúság-szórakozás
Előadó: Telekné Furák Mónika, rendőr alezredes

ifjusag_szorakozas